Siirry sisältöön
  1. Hertha Berlin -otteluraportti – näin käyt katsomassa jalkapalloa Berliinissä

Hertha Berlin -otteluraportti – näin käyt katsomassa jalkapalloa Berliinissä

hertha berlin kokemuksia Päivitetty

Kirjoittaja Sporttiruutu.com

Kannattaako Hertha BSC:n ottelua mennä katsomaan Berliinin matkalla? Tässä Vladimir Sporttilan otteluraportti paikan päältä Berliinin Olympiastadionilta.

Vaikka Berliini ei sinänsä ole kovin tunnettu urheilukulttuuristaan, on se silti monelle turrelle kätevä paikka käydä katsomassa saksalaista jalkapalloa yhdistettynä mielenkiintoiseen kaupunkilomaan.

Hertha BSC on siis kaupungin ainoa joukkue Saksan korkeimmalla sarjatasolla, eli Bundesliigassa. Tässä tietopaketti Hertha BSC:n matsissa käymisestä matkailijalle:

Liput Hertha BSC otteluihin

Hinnat: Halpaa on. Päätykatsomoiden ylälehtereille liput alkaen vain 15 €. Itse ostin 27,50 € maksavan lipun, josta oli tällainen näkymä:

hertha bsc kokemuksia

Stadionin kaikki paikat ovat istumapaikkoja.

Ostotavat: netistä, fyysisesti stadionin lippuluukulta, Herha BSC:n fanikaupoista ympäri Berliiniä.

Saksa on vielä melko old school -maa, mutta Herha Berlinin liput saa kyllä sähköisesti ostettua heidän nettisivuiltaan. Jos olet aivan viime tipassa liikkeellä, voi lippuja ostaa myös stadionin ulkopuolelta:

hertha berlin liput

Kuva otettu n. 10 min ottelun alkamisen jälkeen, eli vielä silloinkin saa lipun.

Lippujen saatavuus:

Jos kyseessä on ottelu Bayern Müncheniä vastaan, silloin liput menevät yleensä samana päivänä kun tulevat myyntiin. Kuta kuinkin kaikissa muissa peleissä lippuja on aina saatavilla.

 

Berliinin Olympiastadion – Herha Berlinin kotikenttä

Berliinin Olympiastadion on rakennettu vuoden 1936 Olympialaisia varten ja sen suunnittelussa on ollut mukana itse Hitlerin Adolf.

berliinin olympiastadion

Se sijaitsee Berliinin laidalla, metro- ja paikallisjuna-aseman (Olympiastadion) vierellä. Sinne ja sieltä on helppoa kulkea julkisilla.

Koska stadion on tehty ja on myös yleisurheilukäytössä, on katsomon ja kentän välissä juoksurata. Se tuo hieman lisäetäisyyttä kentän ja katsojien välille. Täten tunnelma ei välttämättä ole yhtä tiivis kuin varta vasten jalkapalloa varten rakennetuilla areenoilla. Ja varsinkin, kun Hertha Berlinin matseissa harvoin katsomo on täynnä ellei kyseessä ole ”isompi” peli.

Stadionin kapasiteetti on n. 75 000 ihmistä. Kävin Augsburgia vastaan käydyssä matsissa, jossa oli n. 40 000 katsojaa. Meininki oli suoraan sanottuna vähän vaisu. Meininki tosin hieman heräsi, kun kotijoukkue nousi 0-2 tappiolta tasoihin, 2-2:een, ottelun loppuminuuteilla. Mutta esimerkiksi kakkos-Bundesliigassa pelaavan FC Union Berlinin matseissa on mielestäni kovempi meininki vaikka Unionin stadion vetää vain 22 000 ihmistä!

 

Ruoka, juoma ja muut käytännön jutut stadionilla

Pelipäivänä homma vaikuttaa toimivan saksalaisella varmuudella ja tehokkuudella.

Itse saavuin paikalle hieman myöhässä, pelin jo alettua. Itse-tulostettua lippua vilautettiin portilla lukijaan, jonka jälkeen turvamies taputteli vartalon läpi turvatarkastuksen muodossa.

Sitten vain etsitään oma katsomonosa, jossa tsekataan vielä lippu ja sen jälkeen voi etsiä oman paikkansa. Katsomossa oli melko väljää, ja sieltä pystyi helposti katsomaan vain paikan joka oli tyhjänä. Kukaan ei ole valvomassa, että menet juuri sille paikalle, johon lippu osoittaa. Kunhan katsomonosa on suunnilleen oikea. Näin ainakin perus peleissä ns. nevahööd-joukkueita vastaan, jolloin katsomot eivät ole lähellekään täynnä.

Katsomopaikalta liikahtaa olut-pisteelle kätevästi ja mahdolliset jonot liikkuvat nopeasti. Kannattaa ottaa käteistä rahaa mukaan – Saksassa ei harrasteta kortilla maksamista.

0,5 L Carlsberg-olut, tarjoiltuna muovisesta tuopista maksaa 4,20 €. Janoisemmalle mallasjuoman ystävälle löytyy 1 litran tuoppi hintaan 7 €. Lisäksi tuopista maksetaan 1 € pantti, jonka saa takaisin kun ja jos sen palauttaa. Juomat saa toki viedä katsomoon. Lisäksi katsomon puolella pyörii liikkuvia oluen- ja muiden naposteltavien myyjiä, eli bissetarjoilu toimii.

Ruokatarjoilut: Stadionin kojuista löytyy saksalaista pikaruokaa, kuten bratwurstia ja muita liharuokia. Myös stadionin ulkopuolella on ravintoa tarjolla.

Tupakointi: tiettävästi suurin osa katsomosta on tupakointialuetta.

 

Vedonlyönti Berliinissä

Jos haluaa betseillä lisäjännitystä peliin, ne onnistuvat tietenkin kotimaan vedonlyöntisivustoilla tai sitten paikan päällä.

Berliinissä on joka kadunkulmassa (ainakin tietyissä kaupunginosissa) urheilu/vedonlyöntikahviloita/baareja. Niissä voi kätevästi käydä vetämässä vaikkapa paikallisen tulosvedon Herthan matsiin. Kävelee vain tiskille ja sanoo tai viittoo mitä haluaa vetää.

 

Yhteenveto

Eli kannattaako Berliiniin matkustaa katsomaan jalkapalloa? Tässä suositukseni:

Jos reissun päätarkoitus on Bundesliiga-jalkapallon seuraaminen ja vahvan fanikulttuurin kokeminen, silloin kannattanee suunnata esimerkiksi Müncheniin tai Dortmundiin. Münchenissä on isoja staroja pelaamassa sekä Dortmundissa on sitten tietty kuuluisa fanikatsomo Gelbe Wand, eli ”keltainen seinä” ja 80 000 katsojaa vetävä tiiviin tunnelman tarjoava stadion.

Mutta, Berliini on todella mielenkiintoinen kaupunki, jossa on monenlaista tekemistä. Eli jos reissun ainoa syy ei ole jalkapallo, kannattaa Berliiniin ehdottomasti matkustaa ja ottaa yhdeksi ohjelmanumeroksi Hertha Berlin -ottelussa vierailu. Tai esimerkiksi alemman sarjatason, 2. Bundesliigassa pelaavan, FC Union Berlinin ottelu, jossa voi kokea todellista saksalaista jalkapallokulttuuria.

Millaisia kokemuksia Hertha Berlinin matseista? Oletko käynyt esim. Dortmundia tai Bayern Müncheniä vastaan käydyissä peleissä? Oliko kuinka paljon katsojia ja millainen meininki? Laita kommenttia alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue lisää