Siirry sisältöön
  1. Borussia Dortmund -ottelua katsomaan paikan päälle? Opas.

Borussia Dortmund -ottelua katsomaan paikan päälle? Opas.

borussia dortmund kokemuksia Päivitetty

Kirjoittaja Sporttiruutu.com

Tässä artikkelissa päätoimittajamme Vladimir Sporttilan laatima opas Borussia Dortmundin otteluun suuntaavalle matkailijalle ja jalkapallon ystävälle.

Ballspielverein Borussia 09 e.V. Dortmund, eli ihan vain BVB tai Borussia Dortmund, on Bayern Münchenin ohella kenties se suosituin/isoin/tunnetuin joukkue Saksan Bundesliigassa.

Se on tunnettu myös fanikulttuuristaan ja ”Gelbe Wand”, eli keltainen seinä -fanikatsomostaan ja 80 000 ihmistä vetävästä kotistadionistaan.

Jos olet ajatellut lähteä paikan päälle katsomaan matsia, on se varsin simppeliä. Tässä käytännön vinkit Dortmundin reissua harkitsevalle:

Liput Borussia Dortmund -otteluihin hankitaan näin:

BVB:n otteluihin saa liput melko helposti. Ei tarvitse olla mikään jäsen eikä lippuja pidä hankkia kuukausia etukäteen. Liput saa suoraan virallisilta nettisivuilta, kun liput tulevat myyntiin. Ehkä lippuja saa myös ebaysta (eli se saksalaisten yksityishenkilöiden suosimasta https://www.ebay-kleinanzeigen.de/ :stä eikä itse pääsivu ebay.de:stä) tai Viagogo:sta sun muista, mutta itse ostin virallisilta sivuilta.

Vaikka ottelu olisi loppuunmyyty, viralliseen lippukauppaan saapuu silti ”Zweitmarkt”-lippuja myyntiin ripotellen sitä mukaa, kun esimerkiksi kausikorttilaiset tai muut lipun ostaneet vapauttavat omia lippujaan myyntiin. Eli kannattaa käydä refreshaamassa sivua uudelleen ja uudelleen, niin sinne pitäisi ilmestyä vähän väliä uusia paikkoja myyntiin. Sitten vain pitää toimia nopeasti ja ostaa ne heti pois. Vapaat paikat tulevat pieninä pisteinä tuohon katsomokarttaan:

bvb liput

Itse keltaiseen fanikatsomoon voi olla vaikeaa saada lippuja. En ole nähnyt, että siellä olisi ollut vapaita paikkoja. Mutta kannattaa kokeilla, jos se kiinnostaa.

Lippukauppasivusto on saatavilla myös englanniksi, mutta yleensä kieli kääntyy jossain vaiheessa automaattisesti saksaksi. Sitten vain vaikkapa Google kääntäjän avulla homma loppuun asti, jos ei saksantaidot riitä.

Toimitustapa ei ole aivan selkeä juttu:

E-lippu, eli print@home -vaihtoehto ei ole suoraan valittavissa uusille asiakkaille. Lippukauppa vaatii ostamaan ensimmäisen lipun kotiin toimitettuna. Mutta mikäli lipun ostaa joitain päiviä ennen matsia, silloin toimitustavaksi tulee stadionilta nouto, joka maksaa 2 euroa. En ole tosin varma löytyykö tämä vaihtoehto jo aiemminkin..

borussia dortmund liput

Jos otat tämän vaihtoehdon, sitten liput vain noudetaan stadionilta aikaisintaan 2,5 tuntia ennen matsin alkua.

Jos hengailee jo muutenkin Dortmundissa, saattaa lippuja löytää stadionin edustalla hengailevilta trokareilta. He kyllä osaavat ottaa turistilta rahat pois, eli kannattaa tinkiä.

Lippujen hinnat pitäisi olla virallisessa kaupassa 20-80 € välimaastossa. Tällaisella näkymällä olevan istumapaikan sai 57 eurolla West-katsomon ylälehtereiltä:

bvb dortmund

Kyseessä oli kauden ensimmäinen matsi Leipzigia vastaan, joka oli loppuunmyyty. Jos ja kun on matsi Bayern Müncheniä tai Schalkea vastaan voivat hinnat/saatavuus olla vaikeampaa? Jos sinulla on kokemuksia tai vinkkejä BVB:n lippujen hankkimiseen, kirjoita kommenttia tuonne artikkelin loppuun!

Matkustaminen Dortmundiin/Dortmundissa & paras paikka majoittua?

Dortmund sijaitsee tiheästi asutulla ja rakennetulla Ruhrin alueella, jossa on ympärillä useita Helsingin kokoisia (ja isompia) kaupunkeja, kuten itse Dortmund, Düsseldorf, Köln ja Essen.

Kätevintä on ehkä majoittua juurikin Dortmundissa, mutta hyvinkin voi asua vähän mielenkiintoisemmissa kaupungeissa, kuten Kölnissä tai Düsseldorfissa ja kulkea matsiin sieltä. Kulkea voi vaikkapa sitten vuokra-autolla, junalla tai jopa taksilla. Näihin kaupunkeihin on myös paras valikoima lentoja saatavilla Suomesta.

Hintataso Saksassa on huokea. Budjettimatkailijalle löytyy majoitus alkaen noin 40 € per huone, ulkona syöminen ja juominen on edullista jne!

Borussia Dortmundin kotistadion – Signal Iduna Park – sinne saapuminen + muut käytännön vinkit:

Signal Iduna on siis sponsori, jonka nimiin stadikka on nimetty. Stadion vetää hulppeat 80 000 ihmistä.

Sinne saapuminen:

Voit saapua stadionille julkisilla kulkuvälineillä, taksilla tai vaikka omalla (vuokra)autolla. Stadionin vierestä löytyy metroasema kuin myös juna-asema pidemmän matkan junilla saapuville. Autollakin pääsee ja pysäköinti maksaa 5 €. Ruuhkaa toki on lähtiessä hieman, mutta aika äkkiä ne jonot siitä haihtuvat isommille maanteille kuka mihinkin suuntaan.

Stadionin ulkopuolelta löytyy Fanwelt, eli jonkinlainen fanikeskus sekä olut- ja ruokakojuja.

signal iduna park

Ruoka on vahvasti liha-painotteista, eli döneriä ja bratwurstia. Saksalaisille jalkapallo-ottelu on yleensä hyvä tekosyy saapua paikalle tunteja etukäteen juomaan olutta ja sosialisoimaan. Tosin talvella kylmemmillä keleillä tuota etko-toimintaa tuskin on yhtä paljon kuin näin kesällä.

Mitä voi viedä stadionille? Reppuja tai laukkuja ei voi viedä, mutta stadionin ulkopuolella näkyi ainakin yksi koppi, johon voi jättää repun säilytykseen vain 0,50 € maksua vastaan. Helpointa on jättää laukut majapaikkaan!

Sisällä stadionilla ei voi maksaa käteisellä olut-, ruoka-, tai mitä tahansa ostoksiaan. Homma toimii siten, että etsit tytön, jolla on jonkinlainen lippu selässään sekä hänen edessään kiemurtelee jono. Ostat häneltä kortin, johon lataat rahaa 5, 10, 15 jne (5 euron välein), jota sitten käytät maksuvälineenä eri kojuissa. Kortin voi matsin jälkeen palauttaa ja saada rahat taas ulos. Tosin, moni varmaan jättää ruuhkan takia palauttamatta, jolloin seura nettoaa mukavan summan ylimääräistä hilloa. Perus turistille vähän ärsyttävä juttu, joka käy matsissa kerran elämässään.

Stadionilta saa olutta, lihapitoista pikaruokaa, irtokarkkeja sun muuta. Olut maksaa 3,90 € ja vesi mielenkiintoisesti lähes saman verran, 3,20 €.

Vedonlyönti Saksassa – Netissä vetoja vaikea laittaa sisään

Saksan vedonlyönti ja kaikki muut rahapelit netissä kokivat todella suuren muutoksen vuonna 2022 kuin markkina siirtyi lisenssijärjestelmän alaisuuteen. Ulkomaalaisille pelisivustoille pääsee edelleen, mutta ei kaikille. Muuan muassa suosittu Unibet vetäytyi pois Saksan markkinalta ja päätti jättää lisenssin hankkimatta. Säännöt ovat liian tiukat ja Unibet katsoi, ettei markkinalla voinut tehdä enää voittoa. Ja tämä tarkoittaa sitä, että Saksasta käsin Unibetin sivuille ei enää pääse ilman VPN yhteyttä. Suomalainen joka matkustaa Saksaan ei myöskään voi lyödä veto paikallisilla sivustoilla, sillä kirjautumiseen edellytetään Saksassa asumista. Mikä siis eteen?

Vetoja voit laittaa sisään Suomesta käsin ennen reissua. Parhaat vedonlyöntisivut -listalta löydät tämän hetken parhaimmat paikat lyödä vetoja sisään suomalaisena. Jokainen listan sivusto tarjoaa suomalaisen käyttöliittymän ja tukee suomalaisten suosimia maksutapoja. Mutta muista: lyö vedot sisään netissä ennen reissua. Sillä Saksassa vetojen lyöminen on haastellista ilman VPN yhteyttä. Tai ainakin edes avaa pelitili jo ennen reissuun lähtemistä. VPN yhteyden käyttäminen kuin ei ole monella sivustolla sallittua.

Fyysinen vedonlyönti Saksassa onnistuu erilaisissa kioskeissa joilla on lupa ottaa vetoja vastaan. Mutta suurien vetojen laittamista sisään näillä kioskeilla en suosittele, sillä voittojen lunastaminen vaatii uutta asiointia kioskissa eivätkä kaikki vedonlyönti kioskit välttämättä edes ota vastaan kovin suuria vetoja sillä Saksassa on tiukat säännöt siitä, mikä saa olla maksimipanos.

Pelaaminen netissä ulkomaalaisilla sivustoilla ei ole kuitenkaan laitonta. Ja turistille se on oikeastaan myös ainoa vaihtoehto sillä paikalliset vedonlyöntisivustot eivät ota asiakkaita Saksan ulkopuolelta. Saksalainen sosiaalitunnus / henkilönumero on edellytys tilinavaukselle ja se kysytään jo heti rekisteröinnin yhteydessä.

Yhteenveto & mielipide matsista:

Jos on lähdössä katsomaan Bundesliiga-jalkapalloa, vahva suositus Dortmundille. Liput saa melko kivuttomasti sekä tarjolla on laadukasta jalkapalloa ja hyvää meininkiä.

Mutta, kannattaa pyrkiä saamaan lippuja hieman lähempää kenttää kuin tuolta ylhäältä. Ensinnäkin, sieltä lähempää näkee ja kuulee selkeämmin, että siellä pelataan jalkapalloa, eikä fiilis jää niin etäiseksi ja televisiomaiseksi. Lisäksi mitä lähemmäs pääset tuota keltaista seinää (ellet jopa sinne itse katsomoon), niin sitä paremmin päässee tunnelmaan mukaan.

Sanotaanko näin internet-pisteitä annettaessa, että sellainen 4/5 kokemus tuolta ylälehtereiltä!

Ja bonusvinkkinä sanottakoon, että mikäli saksalainen jalkapallo kiinnostaa enemmänkin, kannattaa harkita myös alempien sarjatasojen matseihin menoa. 50-70 km säteeltä Dortmundista löytyy todennäköisesti 10+ ammattilaisjoukkuetta ykkös-, kakkos- ja mahdollisesti jopa kolmos-Bundesliigasta. Usein meininki 20 000 ihmistä vetävällä (täydellä) stadionilla voi olla jopa parempi kuin esimerkiksi valtavalla, mutta vajaasti täytetyllä isolla stadionilla. Lue aiheeseen liittyen juttu Union Berlinin ottelusta.

Ja jos sinulla on kokemuksia tai omia vinkkejä Borussia Dortmundin otteluihin liittyen, laita kommenttia alle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue lisää