Siirry sisältöön
  1. Formula 1 matkat – Sporttiruudun reportaasi Monzan GP:stä + vinkit!

Formula 1 matkat – Sporttiruudun reportaasi Monzan GP:stä + vinkit!

monza f1 kokemuksia Päivitetty

Kirjoittaja Sporttiruutu.com

Formula 1 matkat ovat harvinaista herkkua. Sporttiruudun päätoimittaja Vladimir Sporttila todisti omin, tummentunein ja suorastaan kostunein silmänalusin, kun Kimi Räikkönen ajoi viimeisen Monzan kisansa Ferrarin punaisessa ajohaalarissa vuonna 2018.

Tässä tulee kisareportaasi ja opas sinulle, joka olet kiinnostunut Formula ykkösistä sekä lähtemään katsomaan kisaa Monzaan paikan päälle.

Nyt oli hyvä kisa.

F1 kalenteri ja aikataulu löytyy täältä

Räikkönen lähti paalulta ja kaikki eleet viittasivat, että nyt saattaa olla Räikkösen viimeinen kausi ja Monzan kisa Ferrarilla. Lähtö Ferrarilta uutisoitiinkiin reilu viikko kisan jälkeen (ja uusi soppari Sauberille).

monza räikkönen

Monzassa oli kaikki ainekset Kimin voittoon, mutta sitten Mersun tiimipelailu ja Räkän kuoriutunut takarengas ratkaisivat homman Hamiltonille. Valtteri Bottas hidasteli Räikköstä kisan keskivaiheilla sen verran, että Hamilton pääsi Kimin kantaan kiinni ja lopulta ohi.

Olisihan se ollut hienoa, kun Räikkönen 38-vuotiaana olisi voittanut tämän Ferrarin kotikisan. Räikköstä on oltu laittamassa eläkkeelle jo useamman vuoden eri kriitikoiden toimesta, mutta ei voi kun respektoida, että mies on tossa iässä laittanut itsensä viimeisen päälle kovaan fyysiseen kuntoon ja ajaa parasta kauttaan moneen vuoteen.

Kisasta vielä sen verran, että oli ylipäätänsä yllättävää, että Räikkönen pääsi edes maaliin kyseisellä viittä vaille räjähdyspisteessä olevalla renkaalla, eli toinen sija Monzassa ei ollut lopulta niin paha pettymys. Paikan päällä podiumin eteen kerääntyneet ihmiset halusivat ylipäätään nähdä punahaalarisen miehen palkintopallilla ja toinen sija kelpasi tifoseille tässä tilanteessa varsin hyvin. Pääasia, että siellä on joku Ferrari-kuski kisan jälkeen! Ja Monzan kisa on siitä harvinainen, että portit avataan radalle kisan jälkeen, eli yleisö pääsee sinne podiumin eteen. Kaikissa kisoissa näin ei suinkaan tapahdu.

Seuraavassa sitten käytännänläheisiä vinkkejä sinulle, joka olet menossa seuraavina vuosina Monzaan:

Liput Monzaan & mihin katsomoon kannattaa mennä?

Liput saa nykyään ostettua e-lippuna suoraan Monzan radan virallisilta sivuilta, joka löytyy osoitteesta monzanet.it.

Kun ostaa liput e-lippuna, ne voi näyttää radan porteilla älypuhelimen ruudulta, mutta jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa se myös tulostaa paperille.

Jos F1:n virallisilla sivuilla tai muissa lippukaupoissa jokin katsomo on loppuunmyyty, saattaa tuolla Monzanet.it:ssä olla vielä lippuja. Kannattaa siis katsoa hieman ristiin rastiin, mikäli se haluamasi katsomo on loppuunmyyty yhdellä sivustolla.

Halvimmat liput Monzassa kuin myös yleensä kaikissa F1-kisoissa on ”general admission”, jolla pääsee yleensä nurmikkoalueille tai muille numeroimattomille paikoille. Monzassa halvimmillaan kisapäivälle, eli sunnuntaille saa lipun noin 80 € hintaan. Ja sillä lipulla pääsee sitten useampaan kohtaan radan vartta. Yksi miinus näissä lipuissa on screenien, eli tv-ruutujen vähäisyys. Katso vinkkejä Monzan general admission paikoille täältä, jonka olen kirjoittanut pari vuotta sitten.

Ns. oikeissa katsomoissa, joissa sinulla on paikkalippu, on sitten plussana se, että niissä on yleensä aina screeni lähellä, josta seurata kisaa suoraan omalta paikalta.

Centrale-katsomo on suoraan lähtöviivalla, joka on tiettävästi kallein katsomo näistä ”normaaleista” katsomoista. Alla olevassa kuvassa näkyvä varikon yläpuolella oleva katsomo on sitten ilmeisesti ”Paddock Club” -paikkoja, jotka maksavat tuhansia euroja.

Ostin Centrale-lipun noin viikkoa ennen kisaa ja hintaa oli 649 euroa. Istumapaikka oli osiossa D ja numero 40, josta oli suora näkymä starttiruudukkoon:

monza formula 1 kokemuksia

Jos olet ensimmäistä kertaa lähdössä F1-kisoihin, etkä halua liikaa laittaa rahaa kiinni, ja kävely ei tuota ongelmia, suosittelen melkeinpä tuota general admission -lippua. Ottaa repun täyteen evästä, käveleskelee pitkin Monzan puistoa ja rata-aluetta ja ottaa useamman katsomopaikan haltuun siinä päivän aikana. Sunnuntaiaamupäivänä siinä on muutakin ohjelmaa, kuten pienempien formulaluokkien kisoja, Porsche Cupia sun muuta.

Huomioi myös, että perjantaisin yleisö pääsee kaikkiin katsomoihin (paitsi varikkosuoran yläpuolella olevaan ”VIP”-katsomoon) millä tahansa lipulla. Eli se on yksi halpa tapa päästä paremmille paikoille katsomaan harjoituksia.

Missä majoittua Monzan GP:n aikana?

Lähin suurkaupunki on Milano, n. 15 km päässä. Siellä voi asustaa ja sinne lienee paras valikoima lentojakin tarjolla Suomesta. Siellä oli 2018 myös jonkinlainen fanitapahtuma, jossa Ferrarit ajelivat kaupungin kadulla. Milanon ydinkeskustasta löytyy myös Ferrarin myymälä, jossa on F1-auto esillä + muuta F1-meininkiä kisaviikonloppuna.

Mutta jos kaupunkilaiffi ei kiinnosta, on siinä esim. 50-100 km säteellä Monzasta useampi pieni kylä ja kaupunki, jossa voi asua. Liikkuu vaikkapa sitten vuokra-autolla radalle. Katso vaikka Booking.comin karttahausta hotelleja tai huoneistoja siitä lähialueelta. Esimerkiksi Como-järvi ei ole kaukana tai esimerkiksi Iseo-järvi vähän kauempana, jotka ovat muutenkin leppoisia lomakohteita.

Saapuminen Monzaan kisapäivänä

Portit rata-alueelle avautuvat tiettävästi kello 8 kisapäivänä. Saapua voi esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

Junalla:

Milanosta pääsee Monzan radalle melko kätevästi junalla. Lähtö tapahtuu esimerkiksi Milanon Centrale-asemalta ja saapuminen joko Biassono-Lesmo- tai Monza-nimisille asemille. Netissä puhutaan, että asemalta olisi bussikyyditys (sisältyy tiettävästi junalipun hintaan) radalle, mutta ainakin vuonna 2016 kävelimme pätkän Lesmon asemalta suoraan rata-alueelle.

Omalla autolla/2-pyöräisellä:

Jos aikoo saapua omalla autolla, suositellaan parkkeerausta virallisille F1-parkkipaikoille, joista on shuttle bus -kuljetus radalle. Ei kokemusta tästä, en nähnyt näitä paikkoja, kun aamulla ajelin paikan päälle.

Itse parkkeerasin kadunvarsipaikalle noin 500 metrin päähän radan ”Ingresso S. Maria” -sisäänkäynnistä, joka oli lähellä Centrale-katsomoa. Ei maksanut mitään eikä tarvinnut alkaa änkeytymään mihinkään busseihin. Jos menet radalle aikaisin aamulla (hieman klo 8 jälkeen oli vielä tilaa), laita Google Mapsiin vaikkapa jokin osoite tältä alueelta:

monzaan katsomaan formuloita

..ja parkkeeraa sinne. Siellä oli paljon muitakin autoja, eikä iltapäivällä takaisin tullessa näkynyt sakkolappua.

Sekalaiset vinkit:

Monzassa kannattaa varautua kävelemään paljon (jos haluaa nähdä paljon rata-aluetta), eli jonkin sortin lenkkarit ja muutenkin rennommat vaatteet kannattaa laittaa. Pääset sitten pinkomaan myös kohti podiumia kisan jälkeen, kun ovet radalle avataan. Korvatulpat voi ottaa (tai ostaa paikan päällä olevilta kaupustelijoilta), tosin itsellä meni koko päivä ilman. Hiljaisia ovat nykyajan formulat. Ne pienemmät formulat ja Porschet ovat itse asiassa äänekkäämpiä autoja, joka on aika noloa F1:n kannalta. Antaisivat sen Formula E -luokan olla erikseen ”eko-sarjana” ja Formula 1 sais pysyä vaikka V8-V12-moottorisina, ihan rehellisinä ”saastuttajina”. Perkele.

Rata-alueelle kannattanee mennä heti aamusta, mikäli vain keli on suotuisa. Ja Italiassahan on yleensä vielä täysi kesä päällä tuossa syyskuun alussa, eli todennäköisesti on nätti aurinkokeli ja 25-30 asteen lämpötilat. Siellä aika menee nopeasti, kun kiertelee kojuja, syö, juo ja ihmettelee meininkiä.

Jos haluaa päästä mahdollisimman lähelle podiumia kisan jälkeen, kannattanee siirtyä Centrale-katsomon tuntumaan kisan loppuvaiheilla:

monza f1 podium

Jos tulet tuolta radan toiselta puolen, pääset tuosta alikulun kautta lähelle Centrale-katsomoa, josta sitten pääset radalle. Mahdollisesti myös muualla kauempana avataan portteja radalle, mutta ymmärtääkseni EI tuolta podiumin oikealta puolelta, eli Curva Parabolican suunnalta. Siellä saattaa tulla ryysistä, kun ihmismassat yrittää tunkeutua radalle pienten oviaukkojen kautta, eli mitään 89-vuotiasta mummoa tai 2-vuotiasta lasta siihen pahimpaan ryysikseen tuskin kannattaa viedä.

Alueelle ei saanut viedä isoja 1,5 litran pulloja ollenkaan. Pieni vesipullo on OK, kunhan siitä irrottaa korkin sisäänkäynnillä. Ei siellä tosin kovin perusteellista tarkastusta ole, kun eivät edes reppua avanneet. Sen pullon korkin olisi voinut laittaa vaikka taskuun tai reppuun tuoksi ajaksi. Italialaista logiikkaa..?

Oletko vedonlyönti-ihmisiä? Lyö vedot sisään jo kotimaassa, koska vedonlyöntisivujen IP-rajoitukset eivät periaatteessa salli vetojen jättämistä Suomen ulkopuolella. Tsekkaa listaamamme top 10 parhaat vedonlyöntisivustot, joissa on yleensä kaikissa myös Formula ykköset valikoimassa. Noin, saatiin myös yhteistyökuviot plugattua tähän artikkeliin.

Ostoksia? Rata-alueella on yleensä kaikkien F1-tiimien merchandise-myymälänsä.

italia ferrari fanikamaa

Vuonna 2018 Ferrarin lippis maksoi 45 €, se nyt jäi ainoana mieleen. Rata-alueen ulkopuolella on jonkin verran kojuja, mutta siellä saattaa olla feikki-tuotteita myynnissä. Jos siis haluaa muistona ostaa ihan virallista F1-fanikamaa.

Alueella on pikaruokaa, olutta, kahvia sun muuta suuhunpantavaa. Ei mitään kovin hienoa, eli sellaista hot dog, sämpylä, pizza slice -linjaa. Ellet sitten ole ostanut Paddock Club tai muuta kalliimpaa pakettia, jossa on sitten hienot ravintolat ja baarit erikseen.

Yhteenveto

Monza on niitä harvoja jäljellä olevia ”oikeita” old school kilparatoja esimerkiksi Silverstonen ja Span ohella. Monzassa näkee vielä sitä vanhaa ovaaliakin, joka on rakennettu vajaa 100 vuotta sitten.

Kaiken lisäksi Italia on leppoisa matkakohde, jossa on todella ystävällisiä ihmisiä, hyvää ruokaa ja kohtuullinen hintataso Suomen hintoihin tottuneelle (vaikkakin Milano on Italian rikkaimpia alueita, jossa hintataso on maan keskiarvoa korkeampi). Siinä on lähellä muitakin maita, jos haluaa tehdä road trippiä – vaikkapa Sveitsin tai Itävallan alppeja, Kroatiaa, Sloveniaa sun muuta.

Eli vaikka nyt Räikkösen aikakausi Ferrarilla tulee päätökseensä, on Monza silti loistava kohde moottoriurheilun, Formula ykkösten ja matkailun ystävälle. Vahva suositus! 5 kautta 5.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue lisää