Siirry sisältöön
  1. Esports vedonlyönti

Esports vedonlyönti on noussut uskomattoman suosituksi viimeisten vuosien aikana. Varsinkin korona-aika vaikutti tähän valtavasti, sillä siihen aikaan perinteinen urheilu kärsi, eikä pelejä tai kohteita oikein ollut. Silloin esports nosti päätään, sillä nettipelejä pystyy pelaamaan onlinessa, eikä varsinaisia fyysisiä tapahtumia tarvita.

Mitä on esports?

esports vedonlyönti

Esports on lyhenne sanasta electronic sports, kattaen kaikki internetin välityksellä pelattavat kilpailulliset pelit. Peli, jossa ei ole kilpakulttuuria, ei varsinaisesti voi lukeutua esports-peleihin. Esimerkiksi yksin pelattavat, tarinaan perustuvat pelit eivät ole esports-pelejä.

Counter-Strike: Global-Offensive, Dota2 ja League of Legends, Fifa

Esports-peleistä suosituimpia ovat nykyään Counter-Strike: Global-Offensive, Dota2, League Of Legends sekä Valorant. Kaikkia näitä pelejä pystyy pelaamaan vedonlyönnissä, ja niistä löytyy pelejä paljon. Counter-Strike: Global-Offensive on tällä hetkellä maailman suosituin FPS-peli (first person shooter). CSGO-pelistä löytyy paljon turnauksia myös kotimaasta. Näitä fps-pelejä pelataan viiden hengen joukkueissa, jossa pelataan hyökkäys sekä puolustava puoli. Se, kumpi saa ekana tietyn määrän kierroksia, voittaa. Ottelu pelataan yleensä paras kolmesta -formaatilla.

Dota2 ja League Of Legends ovat taas MOBA-pelejä (Multiplayer Online Battle Arena), jossa yritetään viiden hengen joukkueen kanssa tuhota vastustajan tukikohta.

Myös e-jalkapallosarjaa Fifaa pelataan, ja siihen kuuluu myös vedonlyöntimahdollisuudet. Fifa on siis jalkapallopeli, jota pelataan joukkueittain toisiaan vastaan. NHL-pelistä löytyy myös kilpailullinen muoto.

Pelimuodot

Näitä pelejä voi pelata joko netisssä (online) tai paikan päällä (lan). Juurikin korona-aikana tämä online-pelaaminen nosti päätänsä ja kaikki isoimmatkin turnaukset siirrettiin nettiin. Eli varsinaisia lan-turnauksia ei silloin ollut.

Lan-turnaukset ovat paikan päällä pelattavia turnauksia ja kisoja, jossa pelaajat tulevat areenan eteen pelaamaan. Jokaisella on omat tietokoneet ja setup, joka on pelaajan itse muokkaama. Jokainen ottaa mukaan oman pelihiirensä, hiirimaton, kuulokkeet sekä näppäimistön. Itse tietokone ja näyttö tulevat aina turnausjärjestäjän puolelta.

Online-peliaika muutti eurheilua paljonkin vuonna 2020. Pelien tulokset olivat vähemmän helppoja ennustaa, sillä tietyt lainalaisuudet, kuten kokemus ja paineensietokyky, eivät olleet niin relevantteja online-otteluissa. Kokeneimmat joukkueet ja pelaajat olivat usein näkymättömiä hahmoja pelikentillä, sillä kotona omassa työpisteessä pelaaminen ei sytytä samalla tavalla kun suuren yleisön edessä.

Vedonlyönti

Vedonlyönti näissä peleissä on ihan samanlaista kuin normaalissakin urheilussa; esimerkiksi CSGO:ssa voidaan lyödä vetoa karttojen määrästä, kumpi voittaa vaikkapa ensimmäisen kartan, ja tietenkin kumpi voittaa koko ottelusarjan. Eurheilussa suosittua on myös live-vedonlyönti, sillä lopputulokset eivät ole yhtälailla ennustettavissa kuin perinteisessä urheilussa.

Nykyään maailman suosituimmassa fps-pelissä, CSGO:ssa, joukkueiden taso ei ole ollut koskaan näin hyvä ja tasainen. Parhaimman 30 joukkueen sisältä kuka vaan voi voittaa kenet vaan, hyvänä päivänä. Tämä tekee vedonlyönnistä entistä mielenkiintoisempaa ja intensiivisempää seurattavaa.